Hem | FAQ | Så här bokar du | Karta Hotellområden | Kontakt | Tipsa vän  

Välj hotell område

» Bao Loc (Dalat)
» Bao Loc (Dalat)
» Ben Tre
» Ben Tre
» Bien Hoa
» Bien Hoa
» Binh Duong
» Binh Duong
» Buon Ma Thuot (Dak Lak)
» Buon Ma Thuot (Dak Lak)
» Ca Mau
» Ca Mau
» Cai Be (Tien Giang)
» Cai Be (Tien Giang)
» Can Tho
» Can Tho
» Cat Ba Island
» Cat Ba Island
» Chau Doc (An Giang)
» Chau Doc (An Giang)
» Con Dao Islands (Vung Tau)
» Con Dao Islands (Vung Tau)
» Dalat
» Dalat
» Danang
» Danang
» Dien Bien Phu
» Dien Bien Phu
» Dong Hoi
» Dong Hoi
» Ha Tien (Kien Giang)
» Ha Tien (Kien Giang)
» Ha Tinh
» Ha Tinh
» Hai Duong
» Hai Duong
» Haiphong
» Haiphong
» Halong
» Halong
» Hanoi
» Hanoi
» Ho Chi Minh City
» Ho Chi Minh City
» Hoi An
» Hoi An
» Hue
» Hue
» Lang Son
» Lang Son
» Lao Cai City
» Lao Cai City
» Long An
» Long An
» Mai Chau (Hoa Binh)
» Mai Chau (Hoa Binh)
» My Tho
» My Tho
» Nam Dinh
» Nam Dinh
» Nha Trang
» Nha Trang
» Ninh Binh
» Ninh Binh
» Phan Rang - Thap Cham (Ninh Thuan)
» Phan Rang - Thap Cham (Ninh Thuan)
» Phan Thiet
» Phan Thiet
» Phu Quoc Island
» Phu Quoc Island
» Pleiku
» Pleiku
» Quang Ngai
» Quang Ngai
» Quy Nhon
» Quy Nhon
» Rach Gia (Kien Giang)
» Rach Gia (Kien Giang)
» Sapa (Lao Cai)
» Sapa (Lao Cai)
» Tam Dao (Vinh Phuc)
» Tam Dao (Vinh Phuc)
» Thai Nguyen
» Thai Nguyen
» Thanh Hoa / Sam Son Beach
» Thanh Hoa / Sam Son Beach
» Tuy Hoa
» Tuy Hoa
» Vinh / Cua Lo Beach
» Vinh / Cua Lo Beach
» Vinh Yen (Vinh Phuc)
» Vinh Yen (Vinh Phuc)
» Vung Tau
» Vung Tau

Tips om vietnam

 • Länkar Vietnam
 • Fakta om Hanoi
 • Fakta om Vietnam
 • Karta över Vietnam
 • Vietnam Portalen
 • Kontantkort för Vietnam

 • Fakta om Hanoi  Hanoi - Vietnams Huvudstad

  Hanoi (på vietnamesiska "innanför floderna") är huvudstaden i Vietnam. Ett äldre namn är Tonkin, som fortfarande används för den omgivande norra regionen av landet. Tonkin har även gett upphov till namnet på havet öster om Vietnam, Tonkinbukten, ett namn som gäller än.

  Hanoi är en av fem kommuner i Vietnam som direktstyrs av statliga myndigheter, och är på ungefär samma administrativa nivå som landets övriga provinser. Den är landets näst största stad (efter Ho Chi Minh-staden) och hade nästan 6,5 miljoner invånare i hela kommunen vid folkräkningen 2009, varav cirka 2,4 miljoner bodde i själva centralorten. Staden är känd för den mycket vackra och myllrande gamla stadskärnan. Ursprungligen hade ett skrå sin egen gata där bara en viss typ av varor såldes vilket till viss del fortfarande gäller.

  Hanoi ligger i norra Vietnam en bit upp längs Röda Floden från Tonkinbukten, som är en del av Sydkinesiska sjön. För att skydda staden mot översvämningar under regnperioderna har man byggt stora vallar längs flodkanten.

  Första gången Hanoi blev huvudstad var 1010 då under namnet Thang Long. Detta år räknas som stadens grundande. Hanoi var huvudstad i Franska Indokina från 1902, i Nordvietnam till 1954 och i det enade Vietnam från 1976. Staden skadades svårt av amerikanska flygbombningar under Vietnamkriget.

  Hanoi - Kommunikationer

  Norr om Hanoi ligger Noi Bai internationella flygplats dit alla som ska till norra Vietnam anländer. Flygplatsen är den största i Vietnam efter den i Ho Chi Minh-staden. Vietnams statliga flygbolag Vietnam Airlines står för de flesta flygningarna till och från Vietnam. Förutom flyg till de större städerna i Vietnam så finns många flyg till Bangkok och Hong Kong från Hanoi. Direktflyg till Europa går för det mesta till Paris. Från flygplatsen finns motorväg till Hanoi. Tåg går söderut mot Ho Chi Minh-staden, österut mot Hai Phong och två linjer norrut mot Kina, den ena fortsätter mot Kunming via Lao Cai och den andra mot Nanning via Lang Son.

  Hanoi har senaste åren byggt ut sina busslinjer kraftigt och nya linjer tillkommer ständigt. Bussarna är ofta överfulla i rusningstrafik och vid lunchtid och de kommer ibland med oregelbundna mellanrum men mellan dessa trafiktoppar fungerar busstrafiken bra. Pendeltåg och tunnelbana finns inte i Hanoi och ingen är heller planerad.

  Vägnätet är inte anpassat för den växande befolkningen och det allt större antalet bilar. Förutom på morgonen och eftermiddagen är det även rusningstrafik vid lunch då skolbarn ska hem och äta och föräldrar hem för att laga mat åt sina barn. För att lösa trafiksituationen finns planer på att flytta ut universitet och fabriker. Flera vägar runt staden planeras och även nya stadsdelar utanför Hanoi.

  Hanoi - Klimat

  I Hanoi kan man tala om fyra årstider, till skillnad från de södra delarna av landet. Vintern är kylig och varar från november till februari med temperaturer mellan 10 till 15 grader. Våren börjar i mars och fortsätter till och med april och brukar vara en period med lättare regn. Temperaturen varierar från 15 till 20 grader. Sommaren varar från maj till september och är ofta väldigt varm med temperaturer mellan 30 och 36 grader. De största nederbördsmängderna kommer i juli och augusti då en stor del av den årliga nederbörden på 1682 mm kommer. Mot slutet av sommaren drabbas Hanoi ibland av tyfoner. Hösten är den behagligaste perioden med temperaturer från 20 till 30 grader.

  Den höga luftfuktigheten gör att sommardagarna upplevs som varmare och svettigare än vad de skulle varit med samma temperatur med lägre luftfuktighet och vinterdagarna känns ruggiga, trots att temperaturen är hög med svenska mått

  Hanoi - Turistattraktioner sevärdheter

  Gamla staden är centrum för turismen i Hanoi och ett stort antal lågbudgethotell och researrangörer finns här. Varje gata är uppkallad efter den verksamhet som bedrivs eller de föremål som säljs på just den gatan. Till exempel reparerar man cyklar på en gata medan butikerna på en annan säljer handdukar. Söder om gamla stan ligger Det återbördade svärdets sjö H? Hoàn Ki?m med en pagod i mitten. Två kilometer väster om Hoan Kiem sjön ligger Vietnams äldsta universitet, Litteraturens tempel, som grundades redan 1070 av kejsare Lý Thánh Tông. Mellan 1484 och 1778 skrevs namnet på alla som tagit examen upp på minnespelare varav 82 fortfarande finns bevarade. I Hanoi kan man beskåda den balsamerade Ho Chi Minh som ligger i en glaskista i sitt mausoleum bevakad av vakter. Flera museer finns i staden, bland annat etnologiska museet, historiska museet, Hanoi Hilton och konstmuseet. Hanoi är rikt på tempel och pagoder. Enkolonnpagoden är något av en symbol för staden. En annan populär attraktion är vattenmarionetteatern som är en dockteater på vatten


  Annonser  
  Kontantkort för Vietnam

  Thailandguiden - sveriges största reseguide till Thailand

  Resebokhandeln - störst på guideböcker och kartor

  Vietnamportalen - reseguide till Vietnam

  Mer hotell i Asien

 • Hotell i Thailand
 • Hotell i Vietnam
 • Hotell i Bali
 • Hotell i Malaysia
 • Hotell i Indien
 • Hotell i Filippinerna
 •  
  © 2002-2019 hotellvietnam.se